- De pensioenen voor ambtenaren, leraren en zorgmedewerkers gaan dit jaar niet omlaag.
- De pensioenfondsen ABP en PFZW zitten met dekkingsgraden van respectievelijk ruim 92 en ruim 91 procent boven het vereiste minimum van 90 procent.
- Eerder was bekend geworden dat de pensioenpremies van ABP en PFZW wel omhoog gaan.
De pensioenen voor ambtenaren, leraren en zorgmedewerkers worden dit jaar niet verlaagd.
Pensioenfonds ABP heeft eind december een dekkingsgraad van ruim 92 procent gehaald en zorgpensioenfonds PFZW een dekkingsgraad van ruim 91 procent. Daarmee hebben de fondsen beiden voldaan aan de eis van een dekkingsgraad van minimaal 90 procent.
Het betreffen nog wel voorlopig cijfers. De definitieve dekkingsgraden worden over enkele weken bekend, maar volgens de pensioenfondsen is het wel zeker dat ook de definitieve cijfers boven de 90 procent blijven.
Premieverhogingen
Eind november werd bekend dat de pensioenpremie bij ABP dit jaar wel omhoog gaat. De premie stijgt voor deelnemers van 24,9 procent naar 25,9 procent van het salaris.
Het ambtenarenfonds rekent erop dat beleggingen minder geld opbrengen. Daardoor is meer geld nodig om hetzelfde pensioen uit te kunnen keren.
De premiestijging wordt gezamenlijk door de werkgever en de werknemer betaald, waarbij het grootste deel voor rekening van de werkgever komt. ABP rekende voor dat iemand met een brutomaandsalaris van 3.500 euro per maand netto ongeveer 9 euro meer kwijt is aan zijn pensioen.
Ook werknemers met een pensioen bij pensioenfonds PFZW betalen dit jaar meer pensioenpremie. Per 1 januari 2021 is de premie met 1,5 procentpunt omhoog gegaan van 23,5 procent tot 25 procent van het salaris.
Adempauze
Volgens onderzoeksbureau Aon hoeven ook de meeste andere Nederlandse pensioenfondsen hun pensioenen dit jaar niet te korten. De financiële positie ging in december niet achteruit, waardoor de pensioenfondsen nu even adempauze hebben.
Terugkijkend was 2020 een "mager beleggingsjaar". Door de uitbraak van het coronavirus zakten de beurskoersen in maart ver weg. Dat verloren terrein werd in de loop van het jaar wel weer goedgemaakt, maar de aanhoudende lage rente zorgde er desondanks voor dat de dekkingsgraad gemiddeld afnam.
Het herstel op de aandelenmarkten hielp de meeste pensioenfondsen naar een dekkingsgraad die eind vorig jaar boven de 90 procent lag. Dat was het minimum om niet te hoeven korten. De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad over het afgelopen jaar, kwam uit op 100 procent. Dat betekent dat er 1 euro in kas zit voor iedere euro die een fonds aan pensioenverplichtingen heeft.
Voor dit jaar zijn de pensioenfondsen nog niet uit de problemen, stelt Aon. Eind dit jaar moet de dekkingsgraad op 95 procent liggen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen.